Thursday, September 23, 2010

Jalan-Jalan Kuala Lumpur



Suasana di stesen bas taman maju agak padat dengan kehadiran pelajar-pelajar dari UTP dan UiTM. masing-masing ingin pulang ke kampung halaman demi menyambut hari lebaran bersama keluarga tercinta. aku juga termasuk dalam kalangan mereka. penat menunggu kelibat bas berwarna hijau, plusliner. tiket jam 4.30ptg, namun sekarang jam 4.45ptg. tercari-cari juga siapa yang dikenali untuk dijadikan teman berborak.

Bas Yang Dikunjung Tiba

Alhamdulillah, sampai juga bas. sedikit lewat. syukur bas datang dari tak datang langsung. aku memunggah beg-beg masuk di bahagian bawah bas. ade 4 beg semuanya, beg baju, beg laptop, beg baju kedua dan beg yang mengandungi kerja-kerja assignment yang diberikan lecturer tika cuti. setalah membetulkan tempat duduk rasa lega timbul. dapat juga balik setelah penat bertarung untuk dapatkan tikat balik raya.

Bas memecut laju dan melalui hadapan UTP, " Selamat tinggal UTP, Selamat datang rumah", aku tersenyum. lantas, jari jemari aku pantas menaip SMS untuk diberikan kepada sahabat-sahabat terutamanya yang belum balik. 'aku balik dulu, jaga UTP leklok'.seolah-olah berbaur ejekan.

Bas Tak Henti Pudu

Perjalanan memakan masa selama 2 jam setengah. insya Allah, sempat ni berbuka dengan keluarga. mesej ditaip, 'aus nak mama masakkan nasi lemak versi mama'. setalah 2 jam perjalanan, hasil perbualan dengan orang sebelah, rupa-rupanya, bas pada musim raya tak henti kat pudu. bas sekadar berhenti di stesen bas jalan duta. aku jadi kaget, "mne de LRT dan sewaktu dengannya kat stesen bas jalan duta".

Sampai sahaja di stesen bas jalan duta, aku turun. turut bersama denganku adalah sahabat seUTP, hanif namanya. alhamdulillah, ade bas transit ke pudu. dari situ, perjalanan menjadi seperti sedia kala.

Tengah naik bas, aku berkata kepada hanif, "kalau ade stesen LRT tengah jalan, kita turun, mudah sikit". masin rupanya mulut ni, kami terjumpa stesen LRT di tengah jalan. maka, dengan kelam kabut kami menekan loceng dan turun dari bas. jam menunjukkan jam 7 malam.

Beg Tertinggal

Eh, macam tak cukup satu lagi beg. barulah aku sedari, rupanya beg dah jadi 3. beg yang sarat dengan kertas-kertas assignment dan project tertinggal dalam bas tadi. maka aku mengejar bas tersebut. namun, kelibat bas hilang dari pandangan. aku pasrah. beg assignment je pun, Allah tak nak bagi aku buat assignment ni.[sempat bergurau lagi]. aku melupakan hajat untuk mengejar bas, melupakan beg assignment tu.

"Aku kat mane pulak ni?" disebabkan laju mengejar bas tadi, aku dah lupa jalan. di KL ni, semua jalan nampak sama. aku berjalan tanpa tujuan. aku dah sesat. jam tika itu dan 7.30, azan berkumandang. "pak cik, ada stesen LRT yang dekat tak?", aku bertanya kat seorang pekerja restorant di tepi jalan. dia diam, rupa-rupanya dia tak tahu bahasa melayu. kenalah aku speaking. tanya dimanakah railway station. tak tahu juga dia.

'Tunjukkanlah Kami Jalan yang Lurus'

Aku berjalan tanpa arah. saat orang berbuka, aku berjalan tanpa arah di KL ni. teringat pesan mak, kalau kat Mekah, jika orang tersesat, kena baca ayat 6 surah al-fatihah:

'Tunjukkanlah kami jalan yang lurus"

aku memejamkan mata. menenangkan diri, dan baca ayat ni. tiba-tiba, tiba sebuah bas rapidKL, tanya, "nak kemana dik?naik la".[bukan bas tu yang cakap, pak cik drebar bas tu]aku naik bas itu dan bertanya, mintak pak cik drop kat mana-mana stesen LRT. "erm, klu ade beg tertinggal kat bas macam mane nak ambil balik?", aku gagahkan diri untuk bertanya."adik kne buat report, kne pergi pejabat urusan dan sebagainya", jawab pak cik tu. complicated prosedurnya.

"Ok dik, dah sampai". rupa-rupanya stesen LRT paling dekat adalah di stesen Pudu. Alhamdulillah, dah tau jalan balik. aku menaiki tangga di Pudu dan melalui sebelah kawasan kaunter barang-barang."eh, tu beg aku", kaunter barang-barang hilang rupanya. kena buat balik la assignment ni. syukur tak terkira.

akhirnya

Asalnya nak berbuka di rumah, tapi aku sampai jam 9 malam.

Asalnya nak makan nasi lemak versi mama, tapi aku berbuka dengan air mineral dan buah potong.

Bertepatan dengan firman Allah:

"Kita merancang, Allah juga merancang, tetapi perancangan Allah adalah sebaik-baik perancangan"

Allah tahu apa yang terbaik.

p/s:
-posting ni asalnya nak post masa sebelum pulang ke kampung 2 minggu lepas.namun, saat posting ni nak disiapkan, UTP bergelap dan habis semua catatan tidak disave.
-ni pengalaman yang berlaku masa ana di 1st year 2nd sem, balik raya dengan bas dan sesat di KL.
-selamat hari raya buat para pembaca blog ini.

[supposedly sent on 3 september 2010, jam 6.45 pg then black out]

Wednesday, September 22, 2010

Alhamdulillah.

Alhamdulillah...

syukran pada saudara Afo a.k.a Ahmad Faiz Omar yang berjaya merungkaikan permasalahan yang berlaku di blog ni.

rupe-rupenye memang benda ni virus dan ramai orang yg memiliki blog terkena dengan virus ni dan ianya berpunca dengan calendar hijrah yang di jadikan widget untuk blog ni. apabila dah dibuang ianya pulih seperti sediakala.

turut dishare langkah yang dijumpai oleh saudara faiz:

In a new volume of the series "Tales Of The Hijacked Blogger Blogs", today we have multiple reports of blogs redirecting to "hijriah.jentayu.com/hijriah.php".

This tale is somewhat less exciting than the previous episodes in this long saga, however. The problem code, which is causing the hijacks, typically appears in various HTML gadgets, and is not difficult to find. The code appears to consist of simple HTML gadgets, intentionally installed by the blog owners.

You'll probably not find this hack by editing the template HTML code - it will be an HTML gadget, located in your sidebar or maybe the blog footer / attribution section.

If you use a text only proxy, like the Rex Swain HTTP Viewer or the Web-Sniffer View HTTP, you can retrieve the blog in safety. Then, do a simple text search on "hijriah.jentayu.com". You'll find something like

See the Title of the gadget above? If you title your gadgets, it's easy enough to find.

Having identified the offending code, use "Page Elements" and delete the HTML gadget. And be more selective, when choosing third party code.


dipetik dari http://blogging.nitecruzr.net/

insya Allah...syukran pada yang concern [sebut jimey n lain2]

Tuesday, September 21, 2010

Blog Kene Hack....!!!!!

Salam di hacking...

ya Allah, berilah hidayah kepada mereka....[xpasal2 xdpt bukak]

kemungkinan tindakan:

1- ubah ke wordpress
2- buat blog baru
3- cube selesaikan masalah ni...

credit tu jimey yg memaklumkan...

Monday, September 20, 2010

Ya Allah, Bebaskanlah Palestin

Bebas Palestin

video

La ilaha illaLlah
Muhammadur RasuluLlah
Hidup mati kerana Allah
Berjuang fi sabiliLlah

Wahai para pejuang maralah ke hadapan
Kerahkanlah tenagamu dan juga fikiran
Korbankanlah hartamu sekalipun jiwa raga
Berjuang membebaskan Palestin yang tercinta

Wahai para pencinta keadilan
Jangan gentar berjuang bersama
Kezaliman yang bermaharajalela
Kita gempur hingga ke hujungnya

Ayuh bersatu demi Palestin
Bersama kita berjuang untuk Palestin
Tak kira walau diancam senjata
Kerana Allah kita mara

Hentikanlah penderitaan dan juga kezaliman
Kembalikanlah keamanan di bumi anbiya'
Berdoa kepada Ilahi
Agar Palestin akan merdeka
Kekal sentosa selamanya

Lagu : Nazrey Johani
Lirik : Frizdan/Nazrey Johani


bleh tgk di utube, or mintak kat ana lagu ni:
http://www.youtube.com/watch?v=8Zm2sTw3XpA

---------------------------------------------------
terdengar lagu ni mase otw balik ke kampus.terasa bersemangat...hasil gabungan rabbani, inteam, now see heart n saujana.

ya Allah, bebaskanlah palestin.jadikanlah aku tergolong dalam mereka yang membebaskannya....

[posting cukup syarat sbb ade byk keje nak kne submit ari ni]