Monday, September 01, 2008

Ramadhan versus Kemerdekaan..



Sedikit berbicara…

alhamdulillah…merdeka pun sudah, 1st ramadhan pun sudah.,,kesimpulannye adalah cuti…ana gak dpt rase…berkaitan ngan tajuk, ana, ianye bukan utk memburuk mne2 sambutan, ini sekadar memberikan pendapat..ape yg membuatkan ana terdetik utk membincangkan perkara ini adalah, hasil perbincangan ana dgn naqib ana yakni abg hakim….”p_dotz, ape yg anta lihat dlm iklan petronas psl merdeka?”tanye abg hakim, lantas dijawab ana”agak menarik, iklan tu cite psl kerja kuat n x harapkan pertolongan ayah”, ana menggoreng….”terdapat kepincangan dlm iklan itu yg mane ianye menggambarkan sifat org melayu tu sendiri”,sambung abg hakim lagi…”???”,ana kebingungan…[mcm saifulisam.com je]…

Xyah dlm bentuk dialog, abg hakim member tahu,bahawa, ape yg dpt diperhatikan dlm iklan tersebut adalah pemikiran org melayu sendri, bukan pada anaknye, tp pd bapanye[si afdlin]…cube lihat, walaupun berpuluh tahun berlalu, ayahnye still lagi menjual buah…dan kesimpulannye, org melayu ni, tiada sifat utk merubah kepada yg lebih baik…pergantungan ayahnye adalah kepada anak2nye semata2…[sekadar sharing]….
Baru2 ni juga, kite dihebohkan dgn kelulusan kerajaan utk membuat konsert avril laving di kala ambang merdeka, yakni dikala bulan pause….inilah die, sifat sensitiviti tu langsung xde…nak jd cite lak…ade gak pertubuhan islam yg sokong, katenye si penyanyi tu adalah yg tersopan dri artis lain…aiseh…utk maklumat, bleh refer harakahdaily…ana x de linknye….[sori]…

Hasil dri ana pergi melihat hilal smalam, ade ceramah dri Ustz haslin…kemerdekaan yg sebenar adalah ketika ramadhan…btul lah yg kemerdekaan Malaysia tu gak diraikan..tp merdekanya bulan ramadhan ni adalah disambut oleh umat islam oleh seluruh dunia…merdeka dri ape?byk, antaranye dri musuh yg direjami,syaitan…jd, penuhilah dgn zikrullah, zikrulmaut,solat tarawikh,bebuka puase…. Dan ustaz amat tekankan kat sini bahawa kepentingan tarawikh tu dlm menampung kelompongan dlm seharian kite berpuase…
Jd..insya Allah, sekadar sharing dlm ape yg ana dpt…jika ade yg x betul, harap diperbtulkan….mohon amat2….

Dikala bulan puasa ni, jom g buka kat masjid,disamping dpt menjimatkan wang, dpt merapatkan ukhwah fillah…

Jazakallah

Penggoreng handalan[name ni mungkin akan bertukar]…

1 comment:

Mohd Hakim said...

1. Sharing yang bagus akhi.

2. Lain kali kita cerita tentang iklan raya pula.

3. Tak sabar rasanya nak tengok iklan raya PETRONAS.

4. Mesti best kan..