Friday, March 06, 2009

Ziarahi Sahabat [episod 1]


Assalamualaikum….

Insya Allah… utk kali ni ana akan mengorak langkah utk menceritakan perihal hidup yg telah dilalui tika bulan februari lalu… cerita yg ana nak citekan disini adalah berkenaan lawatan ke rumah sahabat ana yakni Mohd Kamal bin Haji Shahrudin…
Kisah bermulanye utk pergi ke rumah si kamal ni terjadi tatkala rumate ana, sebut anep, berkira2 utk pergi ke rumah kamal sejurus selepas tamatnye sessi taujihad di pondok ustaz hamid di manjung. Ana slaku driver pada mulanye berat hati utk mengikut… namun berkat dorongan dan rasa wala’ pada saranan sahabat, maka kami mengorak langkah…

Kami yg dimaksudkan adalah:
1- Ana, slaku driver or pemilik kenderaan.
2- Rumate ana, slaku yg member arahan.
3- Jimey si qari, slaku driver kedua, yg mengantikan ana tika penat.
4- Acan si Action K*****, slaku penglipur lara di dalam kereta.
5- Awangku si navigator, slaku pemudah cara utk ke rumah kamal.

Berbekalkan kereta myVi hijau, ibu ana, kami menyusuri perlahan[ sbb dibawak oleh jimey] meninggalkan pondok ustaz.. maka, si awangku, menyatakan pusing ke kanan utk ke taiping… dipatuhi pula jimey… last2 bru disedari, jalan yg awangku maksudkan adalah lain… akibatnye, kami hampir2 ke teluk batik… perasaan tika itu adalah utk balik sahaja ke kampus, namun didorong lagi oleh leader anep.

Perjalanan memakan masa dlm 3 jam..dibawa slow oleh jimey… alhamdulillah, tiba di taiping... lantaran itu, si leader,anep, cube menalefon kamal, namun tidak diangkatnye… maka sebulat suara setuju utk mencari rumah kamal secara sendri[individually]… awangku meriwayatkan kamal lahir di bukit merah, maka rumahnye di bukit merah, ana pula meriwayatkan kamal di kemunting lantaran bukti bahawa kamal pernah membeli sayur di penjara kemunting… pergi ke bukit merah, tiada petunjuk… pergi ke kemunting, tiada petunjuk… maka ditelefon sahabat yg pernah g k rumah kamal, tempat yg dinyatakan adalah bagan serai, yakni lagi atas dri bukit merah…. Kami kehabisan idea… telefon kamal, tidak diangkat juga… maka kami memperoleh petunjuk dri sahabat yg mengatakan rumah kamal adalah selepas simpang tol changkat jering di tepi akannye sekolah…


Setelah berusaha dalam setengah jam, akhirnye jumpe juga rumah kamal di kuala selinsing[antara bukit merah n kemunting]… si leader, anep rupenye2 pernah g rumah kamal tp die lupe jalan, just ingat rumah je camne….ape da… kami memanggil kamal yg ingatkan kami main2 je nak mai…terkejut si kamal…ditanye berkenaan hensetnye, rupe2nye di ambil oleh adiknye, kamal2…

Nak tau ape yg de kat rumah kamal? nantikan episode 2 lak…haha..[mcm cerpen]
Maaf ayat agak terabur…mata dah kuyu, hati pun layu…

Wallahua’lam….

3 comments:

rum8 said...

pasni kita ziarah sahabat2 pantai timur lak er..hehe..=)

Awangku said...

pidot, letak gmbar aku sekali...

pEnGGorEng_hAnDaLan said...

jgn risau...nantikan episod 2...