Sunday, February 07, 2010

Dah Kahwin Ke?


suasana petang sabtu yg dingin, bru lps hujan...

KringKring!!!!

pdotz: assalamualaikum mom, sihat?

mom: wslm aus[panggilan manja di rumah]sihat, bru balik lawat idin[adik ana] kat semashur.

pdotz: owh...

mom: eh, mu dah kawin ko?

pdotz: eh, knapo?

mom: mu cakap betul2 ni

pdotz: hoh...bakpo pulok ni.

perbualan disambung dgn pdotz menjelaskan situasi sebenar pada ibunya di bangi, bandar ilmu.

punca terjadi,

tika di PMU, internship 32 mingggu, bulan puasa, level 27 tower 1, PETRONAS Twin Towers.

ana dan trainee2 lain ditugaskan untuk mendekorasi ofis sempena hari raya eid fitri.kami ditugaskan bersama kak fida[seorang staff yg senior di PETRONAS]

kak fida : eh, pdotz, dah nak balik dah? bru je pukul 5.

trainee 1: bese la kak, pdotz balik awal ade sebab.

trainee 2: pdotz ade bini nak kne jage

kak fida : owh, ye ke? dah kawin rupenye kamu...

ana hanya mampu tersenyum...[xmo aku duk keje sampai malam, gaji bayor rm500, so kne keje takat tu je la...hoho]

maka, termaktub la dalam fikiran akak tu yg ana ni dah kawin, siap tanye lg, bini hang sihat ka?

nak dijadikan cita...

ayah ana, bru sahaja ditukarkan ke PCSB dari PRSB...maka bertukarlah ayah ana ni ke KLCC.

tika ayah ana selesai memarkir kete di KLCC bersama my sister who studies in UIAM, maka ayah ana terserempak dgn kak fida ni.

kak fida : eh, haji zul, dah pindah sini ke?

ayah ana : baru sebulan, kat sini gak ke?

kak fida : a ah, level 27, PMU

ayah ana : owh, ana saya pun internship kat situ dlu

kak fida : eh, sape ye?

ayah ana : firdaus

kak fida : owh, pdotz...mcm mne die skang?bini die sihat?

ayah ana : [tergamam]...bini?

kak fida : anak you dah kawin kan?

maka, ayah ana pun tepon la mak ana, tanye betul ke ana ni dah kawin.maka terjadi la cite sedemikian rupe...

tu la, gurauan masa lampau akhirnye menjadi-jadi di masa kini.

akibatnye ana digelakkan beramai2 oleh family ana...[family yg ade skang ni ye, ana x kawin lg]....

mak ana pun suspicious, kot2 ana ni g kawin kat selatan thai..ye la, slalu x balik je, raye cina ni pun, bile ana cakap yang ana x balik, mak ana ckp, jgn g jumpe bini dah la.takut nanti, bile dah grad, mak ni menantu mak, setahun simpan.

kamu tu, duit pun xdok, nak bg anak orang makan....[kate2 keras dari mak ana]

insya Allah, pengajaran byk kat situ...[perlu good planning and preparation nak kawin ni...hoho]

yg penting, rujukilah ibu bapa.

wallahua'lam...

9 comments:

dinpaiman said...

style2 haha

Norzila Noh said...

gurauan yang dahsyat

kerokimi said...

haha..
hbat ah abg pdotz da kawen~~
akn dibawa dlm meting esok~

pEnGGorEng_hAnDaLan said...

uih..jgn..nanti de org marah..haha

maziah said...

bwk je masok mtg, ceriakan keadaan

Servant Of Allah said...

KONTROVERSI TAHAP DEWA PEDOT NI

Nurulhuda Mustapakamal said...

zaman skrg, kita gurau pun org amik serius.

Al-Hakimi As-Syah Alami said...

hebat nta syeikh!

Nawal said...

mampu je...nganganga...betul2 rujuki parents