Friday, January 23, 2009

Kuning Utk Berhenti...


assalamualaikum....

alhamdulillah, ana diberikan peluang utk menaip setelah dirunguti oleh jimey...sebenarnya xtau nak cite ape sgt... fikir punye fikir, teringat la kejadian smalam yang mana merupakan pengalaman dlm hidup ana yg pertama berlaku...

ianya bermula begini, saat ketika habisnye solat hajat sempena permulaan semester di masjid an-nur, yakni kul 12.30 malam, terbuka di fikiran hati utk melanjutkan hajat utk mengisi perut di restoran 'fikrah jelas' yakni tom yam tropika....alhamdulillah, dpt ditemani oleh sahabat seusrah yakni jimey[pelawak handalan] dan haiqal[tarafnye hampir ke langit]...

seperti biasa, istilah jumbo/jag ambo digunakan di blakang term air yg ditempah membawa maksud gelas gergasi yg mana, utk kes2 yg berlaku, sekiranya cawan itu habis, ia akan gunakan jag...jadi, tempahlah kami makanan pula yg mana haiqal menempah kuew tiau goreng, si jimey pula seperti biasa, nasi goreng kampung and ana lak cube yg baru iaitu nasi goreng cina...ditambah akannya, masing2 telur dadar...

setelah dimakan dgn lahapnye, maka dibayar pula...alhamdulillah, cukup duit sbb yg dibawa time tu just 20 ringgit je...perjalanan pulang dimulai...saat ana membawa kereta ana ke simpang kg bali utk U-turn, lampu isyarat menunjukkan warna kuning, ana ulang, kuning, ana ulang skali lg, ianya warna kuning...tika itu, tersuluh ana akan kereta kancil berlogokan polis...time tu la jimey n haiqal nak pki seat belt...

kereta kancil itu mengekoriku...berdebar jua rasenye...ana menunggu siren dibunyikan, namum tiada, ana menarik lafaz lega, namun di saat 100 meter b4 junction UTP, die memecut n menghelakan tangan utk berhentikan kenderaan...[aduss, kene gak]...

jimey dan haiqal bertetesan peluh, ana rilek je...die bertanyakan ape kesalahan yg dibuat?...ana menjawab, saya langgar lampu kuning...die menyuruh keluar...ana pun keluar ditemani jimey...si polis memberitahu, awak langgar lampu merah, lantas dinafikan ana...die berkeras jua...jd die cakap, rilek2...saya akan bg amaran je...

lega ana mendengarnya...die menaipkan butiran peribadi kete n maklumat diri...kirenye ana dah jd golongan wanted di bumi tronoh ni...

sahabat polis di sebelahnye mengecheck kete ana...takut kereta curi, namun die kecewa...[padan muka]...

selepas itu, ana dinasihatkan olehnye utk menghormati traffic light...insya Allah, nasihat si polis akan diingati....

sekian celoteh dri ana....

jazakallah...[dah puas ati ke jimey???]

2 comments:

rum8 said...

hurm..skali lagi rumate membuat posting yg menarik..semoga sentiasa mengupdate blog whi en pdotz..

BloggerUTP said...

Tu la len kali jgn bt lagi
dh msk blacklist