Tuesday, August 10, 2010

Bila Nak Buat Road Tax...


hari ni...

Ana memperoleh pengajaran bermakna.

Untuk buat road tax [cukai jalan], banyak karenah dan wang yang dihabiskan. susah jugak bila ada kereta ni. insurans sahaja dalam rm500 untuk masa setahun dan ianya wajib jika untuk membuat road tax.

Namun, bila kerajaan membuat keputusan, setiap cukai jalan yang nak diperbaharui, perlu menjelaskan kesemua saman yang ada...ianya menjadi lebih perit. saman myVI hijau ni lak ade 3 semuanya. 2 area batu gajah dan 1 area kL. jumlah yang perit, walaupun semua ditanggung oleh pihak pemilik kereta [baca ayah ana].

Semestinya kesalahan ini dibuat oleh ana, yang memandu melebihi had, lupe memperingati sahabat untuk mematuhi had, langgar lampu isyarat yang warna merah dan sebagainya.

oleh itu, ana terpaksa juga mengaplikasikan beberapa perkara, ianya perit untuk dijalankan, namun bila perkara diatas berlaku, ianya perlu.

Mengaplikasi buku log kenderaan.

Sesape yang nak gunakan kete kne isi buku log dan dia punya kilometer. nampak macam leceh, tapi ana nak apply gak. mcm style company yang ade aset kereta.

Dengan ini saya berikrar

Akan,
Memandu kereta dengan kelajuan yang wajar,
Tidak akan melanggar lampu merah sewenang-wenangnya,
Tidak akan membiarkan sahabat membawa macam pelesit,
Menjaga kereta baik-baik,[basuh sebulan 2 kali]
Cakna dengan kereta,

Sayang buat ibu dan ayah yang menolong anakmu ini. insya Allah, anakmu ini pula yang akan menolongmu....

p/s:
- nak pi bwk kete kat jerman. xde dasar mcm kerajaan buat mcm skang.xde halaju n sbg.
- tetiba nak luahkan diblog, blog ana, suka ati ana la....
- selamat menjalani ibadah puasa...[syoknye ramadhan]

[minggu kereta pdotz sedunia ~ 10.32am, pasni nak kne g balai...best]

2 comments:

Norzila Noh said...

salam..

luahkanlah pedot..
tad ada orang marah...

ur blog is ur pubvate (public+private) property

dOtZ aL-BanGi said...

owh...btul2